YouTube start met videosite voor het onderwijs

16 januari, 2012

Met 48 uur aan video die iedere minuut naar YouTube wordt geupload wordt het steeds moeilijker om goede content te vinden.

YouTube heeft daarom besloten om een speciale YouTube pagina te maken, gericht op het onderwijs.

Video voor het onderwijs

De nieuwe tool van YouTube heeft is specifiek gericht op het onderwijs en heet YouTube EDU ofwel ‘YouTube for Schools’. Op deze portal staan video’s, gericht op het onderwijs, met onderwerpen zoals geschiedenis, wetenschap en wiskunde. Aanstootgevende video’s worden geweerd van de portal, waardoor dit een ‘veilige hoek’ van YouTube is geworden.

Behalve op verschillende onderwerpen kunnen de video’s ook op niveau gefilterd worden (basisschool, middelbare school, hoger onderwijs).

Netwerkfilter in de klas

Bovendien is er de optie om YouTube EDU te gebruiken als netwerkfilter, waardoor studenten alleen de video’s geselecteerd voor het onderwijs kunnen bekijken. Hierbij worden ook geen gerelateerde video’s of reacties van anderen getoond, om zeker te zijn dat de site gebruikt kan worden in het klaslokaal.

YouTube wil op deze video-portal een open conversatie met onderwijzers. En ze vraagt onderwijzers om suggesties voor video’s in te sturen.

Concurrentie

Met YouTube EDU zit YouTube rechtstreeks in het vaarwater van bijvoorbeeld een site als www.watchknow.com, die al een aantal jaar hetzelfde bieden met embedded YouTube video’s. Daarnaast worden er ook video's gebruikt door onderwijzers, op sites als www.yubby.com.

YouTube EDU is gratis in gebruik, maar op dit moment helaas nog alleen beschikbaar in de Engelse taal.

Bekijk dit artikel met hyperlinks, via onderstaande weblink:

http://webarbeider.nl/2012/01/16/youtube-start-met-videosite-voor-het-onderwijs/

www.webarbeider.nl/2012/01/16/youtube-start-met-videosite-voor-het-onderwijs/